Koriander és édeskömény
Kovácsné/Erika (web anyagok felhasználásával) 2011.06.19. 23:51
Ebben a cikkben a korrianderről és az édesköményről olvashat. Felhasználásukról. hatásukról, stb.
Édeskömény (Foeniculum vulgar)
Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős.
Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz.
Alkalmazása gyomor-és bélgörcsöknél puffadás- és erjedésgátló, légúti hurutoknál pedig köptető és nyálkaoldó. Gyakran adják együtt hashajtó hatású drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.
Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. A legújabb kutatások kiderítették, hogy női hormonaktivitású hatása is van, ami enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal a menstruáció ideje előtt kezdjük el alkalmazni az édeskömény teáját, minden nap rendszeresen fogyasztva azt.
Megemlíteném a napjainkban szinte népbetegségnek számító puffadásos panaszokat is. Már-már természetesnek vesszük, ha étkezés után vagy egész nap fel vagyunk fúvódva. A megoldás pedig rendkívül egyszerű, csak egy kis odafigyelésre van szükségünk, hogy milyen ételt mivel keverünk össze. És természetesen időt is kell szánnunk az evésre.
Az első és legfontosabb szabály, hogy meg kell tanulnunk rágni. A mai, civilizált ember szinte egészben, alig megrágva nyeli le a falatot, pedig azt jól megrágva, nyállal elvegyítve kell lenyelni, mivel az emésztés már a szájban elkezdődik. A rosszul megrágott ételt a gyomornak nehéz megemésztenie, ami puffadáshoz vezethet.
A második fontos szabály a különböző tartalmú ételek keverésének elkerülése.
A keményítőt tartalmazó és a savtartalmú élelmiszereket nem szabad egy étkezésen belül fogyasztani, így például a gyümölcs és a kenyérfélék között legalább egy órának kell eltelnie. A gyümölcsöt együk meg először, mivel ez gyorsan távozik a gyomorból, és csak azután a keményítőt tartalmazó ételeket (pl.: burgonya, babfélék). A keményítőtartalmú ételek emésztéséhez lúgos vagy semleges környezetre van szükség, ezért azokhoz nagyon jól illenek a zöldségfélék.
Egy étkezés során kerülni kell az eltérő fajtájú fehérje vegyítéseket is (szója-tojás, szója-sajt, tejtermék-gyümölcs). Egy táplálkozáson belül csak egy magas fehérjetartalmú élelmiszert szabad fogyasztani, mivel a különböző fehérjék emésztéséhez más-más mennyiségű sav szükséges. Rothadást okoz tehát a szója, a tojás, a gomba, a tejtejtermékek és a növényi fehérjék együttes fogyasztása.
A fehérjéket és a magas savtartalmú ételeket is külön célszerű fogyasztani. A citromlé, az ecet és más savak csökkentik a sósav kiválasztását, ami a fehérje tökéletlen emésztéshez vezet.
A gyümölcsöket nem szabad sem egymással, sem más ételekkel összekeverni. Kétféle gyümölcs elfogyasztása között legalább egy órának el kell telnie. Természetesen az érzékeny emésztőrendszerű embereknek fokozottan oda kell figyelniük a táplálkozásukra, de aki helyesen állítja össze az étrendjét, annak minden emésztési problémája megszűnik.
A tea elkészítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget 15 percig főzzünk 2 dl vízben, majd ízesítés nélkül fogyasszuk étkezés előtt 20-30 perccel.
Édesköményolaj: 1 kg olajat 20 kg szárított magból állítanak elő. Belsőleg étvágygerjesztő, emésztésjavító, vizelethajtó, szabályos menstruációt elősegítő, tejképző, hashajtó, féregűző, baktérium-ellenes hatású. Érdemes rendszeresen fogyasztani 1-2 cseppet 1 dl vízben elkeverve emésztési zavarok, megfázás, székrekedés, köszvény, tüdőbetegségek és bélféreg esetén.
Külsőleg torokgyulladás kezelésére (toroköblögetés), zsíros és tisztátalan bőr kezelésére, szembetegségeknél borogatásként, puffadás és gyomorgörcs esetén bedörzsölőszerként alkalmazható.
Az édeskömény olaja megkönnyíti az érzelmek rendbe szedését, feldolgozását, és egyensúlyban tartását. Segít a biztonságérzet megszerzésében és megtartásában, oldja a magányosságérzet okozta fásultságot. "Szeretnélek megvigasztalni" - ezt sugallja a gyógyító erejű édeskömény.
Pogány Frida
(Megjelent a MANIFESZTUM újság 3. számában, 2000. május, 8. oldal)
Koriander (Coriandrum sativum)
Közismert név: Koriander, Cilantro (E), Dhaniya (H)
Latin név: Coriandrum sativum – Folium/Semen (Umbelliferae)
Ez a népszerű indiai fűszer, ami a curry elmaradhatatlan tartozéka, egy nagyon értékes gyógynövény is egyben. A koriander megnyugtatja az emésztőrendszert és enyhíti a test mindennemű gyulladásos rendellenességét. A növény édeskés illata felemelő érzést biztosít a szellemnek, kedélynövelő.
Összetevők:
Illóolaj – koriandrol, anethol, kámfor, limonén, geraniol, borneol
Flavonoidok – rutin, kvercetin, apigenin
Kumarinok – pszoralen, angelicin, umbelliferon
Fenol-savak
Phthlid
Gyógyhatások:
Szélhajtószer, vizelethajtó, allergia elleni szer, vértisztító szer, izzasztószer, görcsoldó, köptetőszer, féregűző/gilisztahajtó szer, lázcsillapító.
Indikációk:
Emésztés: A koriander kiváló gyógyhatással, lszabályozza az mésztési folyamatokat. Akkor is nyugodtan alkalmazhatjuk, ha gyulladásos betegség nehezíti az emésztési rendszer működését, vagy amikor a gyomrot kell erősíteni. Hasznos szélhajtószer, amelyet általában az irritábilis bélszindróma (IBS) és hascsikarás esetén ír fel az orvos. Mind a levelet, mind a magot az olyan emésztési rendellenességek helyreállítására használják, mint a szélszorulás, hascsikarás és puffadás. A korianderből nyert port gyermekek esetében használják, mint féregűző szert.
Húgyrendszer: A magvak főzete kitűnő gyógyhatású készítmény arra, hogy eltávolítsák a gyulladást a húgyrendszerből. Kiváló ellenszer a húgyhólyaggyulladás, a vizelési zavar és a zavaros vizelet esetében. Jótékony hatással van a cukorbetegségre, valamint a hirtelen kimelegedésre, hőhullámra.
Allergia: A növény leveléből nyert ivólét külsőleg az allergiás bőrkiütések kezelésére használják, belsőleg pedig az allergiás nátha és az orrnyálkahártya gyulladásának kezelésére. Kifejezetten jól alkalmazható a vér méreganyagoktól való kitisztítására.
Tüdő: A koriander görcsoldó és köptető tulajdonságai elősegítik a nyálka eltávolítását a tüdőkből.
Nehézfémek: A gyógynövény levelét arra használják, hogy a nehézfémeket és más környezetszennyező méreganyagokat, mint például az ólmot, arzént, és higanyt biztonságos módon kiválasztják a szervezetből. Ebben az esetben azonban alkalmazása nagy elővigyázatosságot igényel, csak cseppenként szabad adagolni, miközben egy olyan nehézfém felszívó eszközt is használni kell az eljárás során, mint a chlorella.
Láz: Mivel a növény magja enyhe izzasztószerként is funkcionál, ezért a koriander azáltal csökkenti a lázat, segíti a káros anyagok kiürítését, amelyek ezáltal a bőrön és a vizeleten keresztül kikerülnek a testből.
Kombinációk más növényekkel:
- Ánizs, kömény és kardamom – emésztési bántalmak esetében alkalmazható.
– vizelési problémák esetén alkalmazzák, különösképpen húgykő és gyulladásos megbetegedések során.
– bőrallergia kezelésére, valamint, légzőszervi allergiák kezelésére alkalmazzák.
- Igazi édesgyökér, köhögés enyhítésére használják.
- Friss gyömbér – a láz lecsökkentésére használható.
A koriander jellemzői:
(íz): Csípős, keserű, édes
(hatás): Hűsítő (a levelek hatása), melegítő (a magok hatása)
(emésztés utáni hatás): Édes
(minőség): Könnyű, olajos
Szervezetre gyakorolt hatás:
(szövet): Plazma, vér, izom
(csatorna): Emésztési, húgy, légúti, idegrendszeri
Ellenjavallat:
Nem ismert semmilyen ellenjavallat; a koriandert kockázatmentes gyógynövényként tartják számon.
Biztonsági előírások:
Nem ismert semmilyen negatív kölcsönhatása más gyógyszerekkel.
Adagolás:
1 – 30g/nap.
Megjegyzések:
A koriander az Umbelliferae családba tartozó évelő növény csakúgy, mint az ánizs és az édeskömény. A köztudatban aromás szélhajtószerként ismert.
A vízben áztatott virágok leve fantasztikus görcsoldó szer.
A koriander az egész világon jól ismert gyógynövény; a növény angol neve a latin ’koros’ szóból származik, amelynek jelentése: poloska. Ezt az elnevezést azért kapta, mert a növény friss levelei a poloska szagára hasonlítanak.
Gyakran cukorral édesítik
|